Relationerna vi söker är de vi vill ha

I onsdags hade vi samtalsgrupp med män som vill snacka känslor. Det är män som valt att mötas i gemenskap för att berätta och reflektera om sig själv. En del har kommit lite längre med sina egna insikter för andra har resan precis börjat. Med andra ord sådana som du och jag.

Då handlade våra två timmar, som vi sitter tillsammans i våra lokaler, om ett visst tema, som det ofta spontant blir. Temat för dagen blev vilka partner är det vi får och varför blir det som det blir ibland? En del har realtioner de gillar, andra relationer de önskade att de slapp. Någon en relation som han inte visste vad han skulle göra med och för en annan fanns relationen till för att det var praktiskt.

Relationerna vi söker är de vi får. Visst är det konstigt men det är så det ofta blir. Vi får det vi önskar, kanske inte önskar intelektuellt utan de relationer vi känner att vi behöver eller är värda. Relationer som påminner oss om något från förr. Minnen om kärlek, minnen om kaos, minnen om brist på tillit och minnen om bekräftelse. Då för länge sedan var vi barn i andra telationer som hade kärlek eller i relationer som aldrig fann den.

Vi gjorde då våra val. Vi lärde oss de regler som då gällde. Vi lärde oss att bli en del i kärleken eller en del i hatet. Vi lärde oss att parera och agera. Vi anpassade oss.

Nu när vi är vuxna söker vi det vi känner igen. Vi söker liknande kärlek vi mötte då. Kärlek vi trodde var kärlek. Kärlek som visade värme eller dess motsats. Om och om igen söker vi det vi känner igen. Om och om agerar vi på lilnande sätt som vi gjorde då.

För att hitta det som på lång sikt är bra för oss själva behöver vi reflektera över de val vi gör idag och om de är bra för oss. Reflektera och förändra om det inte blir som vi önskar. Förändringen handlar alltid om det som händer i oss själva. Känslor vi får eller skapar. Tankar vi väljer att tänka och handlingarna vi gör av rädsla eller genom medvetna beslut.

Välkommen du med till en av våra grupper.
- Män som snackar känslor.
- Skilsmässojouren; Gruppen för de som är i en skillsmässa.

Samtal i grupp är just gemenkap och att få dela med andra det som vi annars bär så djupt inne i oss själva.