Den kärleken, den kärleken

Jag känner kärlek och jag vill ha kärlek. Men högst av allt vill jag ge kärlek. Jag vill kunna ge kärlek till min mamma och min pappa. Jag vill kunna ge kärlek till min kvinna och mina barn. Jag vill kunna ge kärlek till mina vänner och egentligen ge kärlek till alla på denna jord.

När jag ger kärlek föder jag också kärleken inom mig själv. Där långt där inne finns min sköraste och mest genuina kärlek full av längtan och utan krav. Långt där inne. Men över all denna kärlek har mitt liv format mig till att inte öppet visa min kärlek, jag kan nämligen bli sårad.

Det kom en pojke och besökte mig några dagar under denna sommar. Jag känner honom sedan han var nyfödd. På något sätt talar han om för mig att han älskar mig i hela sitt hjärta och att vad jag än gör är jag värd att älskas av honom. Han försöker på alla sätt få mig att förstå att kärleken står över allt annat. Pojken som snart kommer att möta tonåren har under alla år visat vad han vill ha och vad han vill ge. Jag har inte kunnat undgå hans budskap. Ändå har jag svårt för att förstå och riktigt visa både kärleken till mig själv och kärleken till honom. Det är som om kärleken fastna på vägen och döltjs av fåniga regler, uppfostran och hårda tag. Att jag aldrig lär mig.

Vad är det i mig som format mig till den man och den far jag är idag? Vad hände under resan?

Jag ser vad jag är sprungen ur. Mina föräldrar hade ett bagage på samma sätt som mina fars- och morsföräldrar. Bagaget handlar om sviken kärlek. Kärlek som förvandlades till regler och kontroll. Kärlek som bytts ut till lögner och hemligheter. Ur detta kom jag. Detta arv fick jag ofrivilligt ärva och tyvärr valde jag till en början att förvalta det väl.

Pojken, som var hos mig ett tag ger aldrig upp och sakta sakta har jag börjat förstå att både jag och han är värda att älskas. Det är bara det att rädslan allt för länge fått stå ivägen. Egentligen ville jag då bara krama om honom och säga att jag älskar honom oavsett vad han gör för det var just det han lärt mig. Vi kramades länge.

Det finns en pojke i oss alla som vill få oss att förstå att kärlek är det enda som behövs.
/ Johan