Jag vill veta mer om...

Har du någon att prata med när det känns tungt?

Det är skönt att vi kanske inte behöver gå i kyrkan varje söndag men samtidigt har vi också förlorat ett sammanhang, tycker prästen Olle Carlsson som brinner för att skapa mötesplatser. För han vet vilken enorm kraft som uppstår när människor möts på riktigt.

Filmklippets längd: ca 3 minuter
Jag tror att vi alla har den här känslan av att vara utanför. Ganska befriande att förstå det. – Olle Carlsson

Läs transkriberingen om du föredrar att läsa framför att lyssna

Många delar känslan av att vara utestängd. Ensamheten kan uppstå av olika skäl. Du kanske saknar familj eller ett nätverk; din isolering kan vara självvald eller strukturell; du kanske inte vill be om hjälp för att du känner att du inte vill vara till besvär. Men kom ihåg att små steg mot förändring kan göra stor skillnad.

Ge aldrig upp. Det låter kanske klyschigt eller förenklat, men det finns en enorm kraft i gemenskap, sammanhang, vänskap och närhet – samtidigt som det skapar ett oerhört lidande att känna sig ensam eller att hamna utanför.

Hur gör man för att be om hjälp? Det finns inget enkelt svar på det. Det är ett stort steg. Att gå på samtalsgrupper för män som t ex här på Mansjouren, eller AA-möten inom tolvstegsprogrammet är ett enkelt och tryggt sätt att prova på hur det känns att ta hjälp av gemenskapen.

Ta en stund och fundera på om det finns någon i ditt liv som du kan ringa, och våga i så fall lyfta luren.

Om inte, tveka inte att höra av dig till oss.

Vilket ämne vill du utforska härnäst?

beroende, depression, frustration, isolering, nedstämdhet, söka hjälp