Jag vill veta mer om...

Förlåtelse – en gåva man ger till sig själv

Anders Magnusson tog metoden sorgbearbetning till Sverige, som förlåtelse är ett viktigt verktyg i. Tar det emot? Ingen fara, personen behöver inte veta om att du förlåtit honom eller henne utan förlåtelsen är till för din egen skull.

Filmklippets längd: ca 3 minuter

Läs transkriberingen om du föredrar att läsa framför att lyssna

Ge upp hoppet om en bättre gårdag. Varje morgon du vaknar är det idag, och det som hände igår finns inte kvar – mer än som ett minne hos dig. Det är inte händelsen i sig utan dina egna tankar på det smärtsamma som du upplevt som fortsätter påverka dig i nuet.

Sluta slåss mot det som har hänt. Förlåtelse, som ingår i sorgbearbetningsmetoden, är en aktiv handling och enligt Anders ett väldigt bra verktyg för att försonas med sig själv.

Fullbordad kommunikation ger känslomässig frihet. Om personen fortfarande lever, skulle du kunna tala om att du förlåtit honom eller henne. Men det är inget måste. I sorgbearbetningen kan det ha samma befriande effekt att rikta sig till en helt annan levande människa, som inte alls har med saken att göra. Det viktigaste för att kunna gå vidare är att uttala det och bli hörd.

Hur lyckades ”Gorbyrånaren” Anders gå från mordplaner till att vilja alla människor väl? En enkel men viktig insikt var att man inte mår bra av att gå runt och vara arg. Och man behöver ju faktiskt inte göra det. Han uppmanar oss att fundera på vilken känsla som känns bäst i kroppen: Att vilja någon illa, att vara likgiltig eller vilja någon väl?

Hur lycklig, fri och harmonisk är man när man tänker ”den jäveln, hoppas han eller hon mår dåligt”? Det är ju att sitta i sitt eget känslomässiga fängelse och gå runt och vara arg och upprörd. – Anders Magnusson

Finns det något i ditt liv som du har svårt att släppa?

Ring vår telefonjour, så pratar vi om det.

Vilket ämne vill du utforska härnäst?

ältande, frustration, ilska, relationer