Jag vill veta mer om...

Beroende och medberoende i relationer

Följ med i beroendeterapeuten Madeleine Swartz gripande berättelse om sin historia med alkoholproblem, hur det påverkade barnen och hur det gick för barnens pappa. Lär dig mer om så kallade öppna och slutna familjesystem samt medberoende.

Filmklippets längd: ca 8 minuter

Läs transkriberingen om du föredrar att läsa framför att lyssna

Kvinna, mamma – och alkoholist. Beroendeterapeuten Madeleine Swartz delar med sig av sin personliga berättelse. Vid 40 års ålder kraschade hennes liv totalt och hon insåg att hon behövde söka hjälp för sitt alkoholberoende. Hon förlorade sin familj, sitt arbete och sitt körkort och tvingades flytta hem till sina föräldrar. Med en extremt låg självbild befann hon sig på botten. Att hon kunde be om hjälp räddade hennes liv och relationen med hennes barn.

Det är omöjligt att ha en fungerande, frisk relation med någon som är aktiv i sitt beroende. – Madeleine Swartz

Hur kom hon över allt det här? När du lyssnat klart på Madeleines berättelse i filmklippet ovan, vill vi bjuda in dig till att dyka ännu djupare in i hennes berättelse. Samtalet med Mansjourens volontär Johan i filmklippet nedan ger en gripande inblick i hur Madeleines stora livsförändring sedan faktiskt gick till. Hör henne berätta om hennes självmedicinering när orken till att upprätthålla en fin fasad tog slut. Om kopplingen mellan beroende och medberoende. Om skulden, skammen och risken att dö – som visade sig vara en livlina. Och varför det känns så himla bekvämt att vara offer.

Filmklippets längd: ca 6 minuter

Finns det något modigt som du skulle kunna göra idag för att förbättra din livssituation?

Ring vår telefonjour, så pratar vi om det.

 

På Madeleine Swartz hemsida hittar du hennes utbildningar, coaching, workshops och mer info om boken ”Res dig! – Läk ditt medberoende”:

Vilket ämne vill du utforska härnäst?

alkohol, barn, beroende, familj, medberoende, missbruk, skam, skuld, söka hjälp